Ronald Ophuis in gesprek met Michiel van Nieuwkerk in het Fries Museum (7 maart 2020)

Ronald Ophuis in gesprek met Michiel van Nieuwkerk in het Fries Museum (7 maart 2020)

Ronald Ophuis in gesprek met Michiel van Nieuwkerk in het Fries Museum (7 maart 2020)

Zaterdag 7 maart 2020 vindt de eerste editie van het festival Hollandse Meesters on tour plaats in het Fries Museum en Slieker Film.

Ronald Ophuis zal hier in gesprek gaan met Michiel van Nieuwkerk.

De nieuwste reeks van de filmserie Hollandse Meesters van de 21ste eeuw gaat er in première. Daarnaast is er van 14.00 tot 18.00 uur een feestelijk programma met veel live muziek, performances van kunstenaars, gesprekken met regisseurs en kunstenaars.

De 3 première films zijn portretten van: kunstenaar Mounira El Sohl gemaakt door regisseur Hesdy Lonswijk, Femmy Otten door Xander de Boer en Lily van der Stokker door Aiman Hassani Na de voorstelling zal met kunstenaars en de regisseurs in gesprek gegaan worden door Michiel van Nieuwkerk.
In de andere twee filmzalen van Slieker Film worden er ook 40 oudere portretten van 14.00u tot 19.00u doorlopend vertoond
muziek en performances
Naast het bingewatchen van Hollandse Meesters en de première van de nieuwe reeks zijn er op verschillende plekken in het museum performances en live muziek van toonaangevende kunsternaars en musici te zien te horen, die allen aan de Hollandse Meesters hebben meegewerkt.

Er zijn optredens van o.a. Folkert de Jong and Upfront Soundlab, Cellist Ernst Reijsiger, Basklarinetist van o.a. Asko/Schornberg ensemble David Kweksilber, zanger Odillo Girod, alvioliste Ester Apituley, sopraan Lisa vanderWege. Ook zijn er verspreid over de dag performances te zien van de kunstenaars Jeroen Henneman, Berend Strik, Ronald Ophuis, Heringa/van Kalsbeek, Phillip Akkerman, Pauline Oltheten, Nathalie Bruys en Maria Barnas.

Hollandse Meesters


‘Hollandse Meesters in de 21e eeuw’ is een samenwerkingsproject van regionale omroepen en beeldende kunstinstellingen. Sinds de eerste reeks van twintig films in 2011 is het uitgegroeid tot een omvangrijk project waarin een generatie belangrijke kunstenaars wordt vastgelegd. De reeks wordt geproduceerd door Interakt Productions en mogelijk gemaakt het Mondriaan Fonds, Prins Bernard Cultuurfonds en Dioraphte. De korte film portretten van hedendaagse beeldend kunstenaars in hun atelier of op hun werkplek zijn gemaakt door gerenommeerde filmmakers en bieden inzicht in de werkwijze, ideeënwereld en persoon van de kunstenaar. In de reeks zijn onder meer portretten te zien van Jennifer Tee, Marijke van Warmerdam, Maria Barnas, Renzo Martens, Michael Raedecker. Regisseurs waren onder anderen John Appel, Frans Weisz, Aliona van der Horst, Pieter Verhoeff, Heddy Honigmann. Producenten en Eindredacteuren zijn Rene Mendel en Michiel van Nieuwkerk.

Website

Publication date: 4 Mar '20