Boekpresentatie Rafaël Rozendaal - Everything, Always, Everywhere

Boekpresentatie Rafaël Rozendaal - Everything, Always, Everywhere

Boekpresentatie Rafaël Rozendaal - Everything, Always, Everywhere

Boekpresentatie
Rafaël Rozendaal—Everything, Always, Everywhere

Zaterdag 7 oktober 2017, 16.00 uur
Upstream Gallery, Kloveniersburgwal 95 Amsterdam

Toegang: gratis, graag reserveren via rsvp@valiz.nl


Ter gelegenheid van het verschijnen van Everything, Always, Everywhere gaan kunstenaar Rafaël Rozendaal en kunsthistoricus Margriet Schavemaker in gesprek over Rozendaals werk, digitale kunst, en de transformatie van virtuele naar fysieke ruimte.

De artistieke praktijk van Rafaël Rozendaal bestaat uit websites, installaties, prints en teksten. Zijn werk tekent zich af binnen een serie transformaties—van beweging naar abstractie, van virtuele naar fysieke ruimte, en van website naar print—die met elkaar in verband staan. Al zijn werken hebben een ding gemeen: ze ontstaan vanuit een fascinatie voor bewegend beeld en interactiviteit in de meest basale vorm. Everything, Always, Everywhere staat stil bij de veranderingen die Rozendaals werk in de afgelopen jaren heeft ondergaan; kijkend naar zowel de ontwikkeling van de kunstenaar, als de technologische vooruitgang die digitale kunst in de afgelopen jaren beïnvloed heeft. Hoe kan de kunstenaar inspelen op de almaar groeiende digitale mogelijkheden? Wat is zijn relatie met Japan en Azië en hoe is deze terug te zien in zijn werk?

Drie essays, door curator en mediawetenschapper Christiane Paul; kunsthistoricus Margriet Schavemaker, en curator Kodama Kanazawa, gaan in op deze vragen en diepen daarbij ook andere kwesties en thema’s rondom het werk van Rozendaal uit, met een nadruk op net.art en digitale kunst. De eigen stem van de kunstenaar komt tot uitdrukking in een lang interview met Marvin Jordan en in de verschillende visuele essays die hij samen met ontwerper Remco van Bladel creëerde.

 

Rafaël Rozendaal—Everything, Always, Everywhere
Auteurs: Marvin Jordan, Kodama Kanazawa, Christiane Paul, Margriet Schavemaker


Grafisch ontwerp:
Studio Remco van Bladel
320 blz, 24,5 x 17,5 cm, paperback, Engels
ISBN: 978-94-92095-30-5
€ 25,00

 

ondersteund door Mondriaan Fonds, Stichting Harten Fonds, Postmasters Gallery, New York, Steve Turner, Los AngelesTakuro Someya Contemporary Art, Tokyo, Upstream Gallery, Amsterdam

Rafaël Rozendaal is een Nederlands-Braziliaanse kunstenaar die 'het internet als zijn canvas gebruikt'. Hij werd vooral bekend met zijn websites, die 60 miljoen unieke bezoekers per jaar trekken. Daarnaast maakt hij echter ook tekeningen, installaties, wandtapijten, haiku, geeft hij lezingen en ontwikkelt hij podcasts, in samenwerking met anderen. Rozendaal woont en werkt in New York.


Margriet Schavemaker studeerde kunstgeschiedenis en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel is zijn Manager Educatie, Interpretatie en Publicaties bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Schavemaker publiceert regelmatig over kunst en theorie en organiseert discursieve programma's op diverse locaties.

 

Publication date: 30 Sep '17