Past exhibition

Della Scultura Rustica

Marinus Boezem

Amsterdam, 8 Sep - 13 Oct '12
Della Scultura Rustica
Past exhibition

Della Scultura Rustica

Marinus Boezem

Amsterdam, 8 Sep - 13 Oct '12

Upstream Gallery presenteert met trots de solotentoonstelling delLa Scultura Rustica met vroege en recente werken van Marinus Boezem (1934).

“Er is alles in de wereld, het is alles”
(Lucebert)

 

Met Della Scultura Rustica toont Boezem niet zo maar een verzameling werken, de hele show is een statement. Boezem reageert op de huidige behoefte aan zekerheid in de maatschappij. De heersende angst voor het onbekende en de quasi geruststellende sfeer die opgeroepen wordt met ‘gezelligheid’. De sleutelwerken in de expositie zijn twee werken waarvoor de ideeen en de werktekeningen uit de jaren 60 stammen. Toch zijn deze werken nooit eerder uitgevoerd. Boezem zegt hierover ‘..ik durfde het toen niet, maar nu is de tijd er rijp voor..’. Terwijl de galerie gevuld wordt met geluiden van ronkende kettingzagen en het mysterieuze gesuis van neerzijgende bomen liggen er in de galerie twee boomstammen, opgebaard op schragen. Aan het uiteinde van de ene stam liggen keurig afgezaagde plakken, als ware het een zojuist aangesneden worst op een feestje. De andere stam mist een gedeelte in het midden, het gedeelte dat er tussenuit gezaagd is ligt eronder, alsof het loodrecht naar beneden is gevallen.

Boezem verklaarde eerder over het werken met hout; “..het doorzagen van een boom, het breken van een tak en het afschillen van delen van een boom, is voor mij een soort intellektuele opgave, die ik mijzelf heb gesteld, waaraan je zichtbaar maakt de spanne tijds die er ligt tussen handeling en getoond resultaat...”.

More photo's from Della Scultura Rustica can be found here.